De terugkerende vraag onder Tour de France-renners en wielervolgers is elk jaar weer: is de komende editie van de Tour de France er een zonder dopingschandalen?
Zo hing dit jaar tot vlak voor de start van de 105e editie de salbutamolzaak van Chris Froome als een donkere wolk boven de wielerkoers. De UCI besloot uiteindelijk om niet over te gaan tot vervolging van de viervoudig Tour-winnaar, wat neerkomt op vrijspraak van dopinggebruik. Froome doet dit jaar dus gewoon mee.
Doping. Het is een terugkerend thema rond de grootste wielerwedstrijd ter wereld. Met 20 jaar terug zelfs een editie die gedoopt werd als Tour de Dopage. Twee ploegen werden uit de ronde gezet (TVM en Festina) en de Franse justitie joeg op sjoemelende renners.
Later volgde onder meer het megabedrog van Lance Armstrong, de Amerikaan die zeven keer de Tour won en die zeges allemaal moest inleveren nadat hij in 2013 bij Oprah dopinggebruik bekende.
Maar databureau Statista komt met goed nieuws voor de Tour-organisatie en wielerfans: het aantal Tour de France-renners dat betrokken is bij dopingzaken nam tussen 1998 en 2017 fors af. Onderstaande grafiek leest als een afdaling in het middelgebergte.
Was van de deelnemers in 1998 nog 52,9 procent betrokken bij dopingzaken, in 2017 was dat nog maar 8,6 procent.